blog-thumb-naile

Wasdrogers vergelijken: welke soorten drogers zijn er?

In je zoektocht naar de beste droger kom je er al snel achter dat het aanbod groot is. Iedere droger is net weer een beetje anders. Bovendien zijn de technieken achter diverse modellen ook weer verschillend. De beste keuze hangt maar net af van je wensen, waarbij de factoren energiezuinigheid versus snelheid vaak de doorslag geven. We vertellen je over de voordelen en nadelen per model, zodat jij een geschikte droger kunt kiezen.

Welke soorten drogers zijn er?

We maken onderscheid tussen de volgende soorten wasdrogers:

  • Warmtepompdrogers
  • Condensdrogers
  • Afvoerdrogers
  • Was-droogcombinaties

Wat is een warmtepompdroger?

Bij een warmtepompdroger wordt het vocht via een slang in de waterafvoer afgevoerd. De warme lucht die de trommel in wordt geblazen kan hergebruikt worden door de ingebouwde warmtepomp. En dat is een groot voordeel, want hierdoor gebruikt dit model ten opzichte van andere wasdrogers relatief gezien het minste energie!

Zoek je dus een energiezuinige droger? Met de warmtepompdroger bespaar je tot wel €80 per jaar aan energiekosten. Deze modellen zijn dan wel weer iets prijziger in aanschaf dan alternatieven, maar dat verdien je dubbel en dwars terug.

Niet alleen de milieuvriendelijkheid is een reden om voor de warmtepompdroger te kiezen. Dit model is namelijk ook de beste keuze voor je wasgoed. Dat komt door de lage droogtemperatuur, waardoor kleding minder aan slijtage onderhevig is. De keerzijde is wel dat het wat langer duurt voordat je wasgoed droog is.

Voordelen warmtepompdroger: besparen op energiekosten, beste keuze voor het milieu, minimale slijtage van wasgoed.
Nadelen warmtepompdroger: aanschafprijs ligt wat hoger, wasgoed doet er langer over om droog te worden.

Onze aanrader beste koop warmtepompdroger: AEG T8DBE86W


Beste deal voor dit product:
€849,00,- €830,00

Onze aanrader beste koop warmtepompdroger: AEG T8DBE86W

Deze AEG warmtepompdroger is ideaal voor huishoudens van 3 tot 4 personen. Hij heeft uitstekende specificaties, waaronder een laag geluidsniveau van 65 dB. Daarnaast heeft hij energieklasse A+++, energiezuiniger ga je het niet vinden! Het speciale AbsoluteCare systeem past droogprogramma's perfect aan op ieder wasgoed. En de SensiDry technologie zorgt ervoor dat je kleding maximaal beschermd wordt door te drogen op een lage temperatuur. Sluit de meegeleverde condensafvoerslag aan op de waterafvoer en je hebt er geen omkijken meer naar.

Wat is een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt vocht in de lucht gecondenseerd. Deze vochtige lucht wordt opgevangen in een bak. Bij sommige modellen moet je de condensbak legen, bij andere modellen sluit je deze aan op de afvoerpijp.

Condensdroger zijn in verhouding tot warmtepompdrogers voordeliger in aanschaf. Van de andere kant gebruiken ze wel flink wat meer energie, waardoor je via een andere weg alsnog meer geld kwijt bent (op lange termijn is warmtepomp voordeliger).

De wasdroger met condens werkt op wat warmere lucht. Grote pre is dat je wasgoed op deze manier sneller droog is. Dat kan vooral uitkomst bieden voor grote huishoudens of voor mensen die weinig thuis zijn. Houd er wel rekening mee dat je wasgoed relatief gezien wat sneller slijt.

Voordelen condensdroger: lage aanschafprijs, wasgoed is relatief snel droog.
Nadelen condensdroger: hoge energiekosten en slecht voor milieu, snellere slijtage van kleding.

Onze aanrader beste koop condensdroger: Bosch WTG845C0NL


Beste deal voor dit product:
€549,00

Onze aanrader beste koop condensdroger: Bosch WTG845C0NL

Deze Bosch condensdroger met trommelverlichting heeft een flinke trommelinhoud van 8 kilogram. Hij maakt met 65 dB weinig lawaai. Je stelt hem in op 15 wasprogramma's, met keuzes voor kastdroog, strijkdroog en extra droog. Een groot pluspunt is het programma AllergyPlus. Hiermee verdwijnen pollen en dierenharen uit je kleding. Je kunt ook op een wat lagere temperatuur drogen om slijtage te voorkomen.

Het condenswater laat je afvoeren via de meegeleverde condensafvoerslang van 2 meter. Hij is minder zuinig dan een wasdroger met warmtepomp, maar door energieklasse B is deze wasdroger relatief gezien een energiezuinige keuze in verhouding tot veel andere condensdrogers. Hij heeft bovendien een aantrekkelijke aankoopprijs!

Wat is een afvoerdroger?

Bij de afvoerdroger wordt warme en vochtige lucht met een flinke afvoerslang naar buiten afgevoerd. Het nadeel is meteen duidelijk, je hebt een opening naar buiten nodig om de slang op aan te sluiten. Die hang je overigens niet zomaar het raam uit, want om hem goed te installeren heb je ook speciale roosters nodig.

Luchtafvoerdrogers gebruiken veel energie en zijn een absolute afrader voor het milieu. Ze zijn wel wat goedkoper in aanschaf, maar leveren ook flink in op gebruiksgemak door de afvoerpijp die geïnstalleerd moet worden. Bovendien werken deze modellen op hoge temperatuur. Daardoor is je was snel droog, maar zal je wasgoed sneller slijten.

Veel winkels hebben afvoerdrogers uit het assortiment gehaald. Dat komt omdat de alternatieven nou eenmaal beter zijn. Ze werken eenvoudiger qua aansluiting en zijn veel minder slecht voor het milieu. We zouden je dan ook niet aanraden om voor een luchtafvoerdroger te kiezen, maar om objectief te zijn hebben we hem toch in onze wasdroger vergelijking opgenomen.

Voordelen afvoerdroger: hoge temperatuur dus wasgoed snel droog, relatief voordelig.
Nadelen afvoerdroger: afvoerpijp moet correct aangesloten worden middels een opening in de muur, snelle slijtage wasgoed, niet energiezuinig.

Onze aanrader beste koop afvoerdroger: Indesit luchtafvoerdroger IDV75


Beste deal voor dit product:
€279,00,- €249,00

Onze aanrader beste koop afvoerdroger: Indesit luchtafvoerdroger IDV75

Als je dan toch graag voor een luchtafvoerdroger kiest dan zou deze Indesit IDV75 wel eens jouw beste keuze kunnen zijn. Hij is voordelig in aanschafprijs en heeft energieklasse B. Je vult hem tot maximaal 7 kilo. Uitblinken doet hij onder meer door de simpele Nederlandstalige bediening. Dit werkt namelijk via een handige draaiknop, waarbij je de mate van drogen instelt.

Een standaard kastdroog wasprogramma duurt 108 minuten. Dit model is zowel vrijstaand als ingebouwd te plaatsen, wat echt een pre is (niet ieder model wasdroger is namelijk bij uitstek geschikt om in te bouwen wegens het risico op oververhitting). Nadelen van deze Indesit wasdroger zijn dat de functies anti-kreuk drogen en trommelverlichting ontbreken.

Wat is een was-droogcombinatie?

De was-droogcombinatie is eigenlijk precies wat de naam al zegt: een wasmachine en wasdroger in één. De keuze voor dit model is aan te raden als je weinig ruimte in huis hebt. Was-droogcombinaties zijn relatief duur. Van de andere kant hoef je op deze manier geen twee apparaten aan te schaffen, waardoor je met dit gecombineerde model wellicht voordeliger uit bent.

Wel moet je er rekening mee houden dat een volledige was- en droogbeurt erg veel tijd kost. Zo kan het zomaar 10 uur duren voordat je was schoon én droog is. Je kunt immers niet tegelijkertijd je wasmachine en wasdroger aanzetten. Bovendien kun je meer kilo aan wasgoed wassen dan dat je kunt drogen, waardoor je bij een volle wasmachine een deel aan het droogrek moet hangen of ervoor moet kiezen om in twee beurten te drogen.

Wanneer je je wasmachine niet te vol stopt dan kan een was-drogercombinatie met app bediening overigens een goede keuze zijn. Op die manier kun je vanuit je luie stoel of wanneer je niet thuis bent de droogtrommel activeren. Je hoeft je was namelijk niet in een andere machine te stoppen.

Voordelen was-droogcombinatie: beslaat weinig ruimte, kan voordeliger zijn dan wasmachine + droger los aanschaffen, je hoeft was niet in andere machine te stoppen.
Nadelen was-droogcombinatie: volledige was- en droogbeurt duurt erg lang, het drooggedeelte kan minder wasgoed tegelijkertijd verwerken dan het wasgedeelte, slurpt meer energie dan twee losse machines.

Onze aanrader beste was-droogcombinatie: Samsung WD80T654ABH/S2 Addwash


Beste deal voor dit product:
€909,00

Onze aanrader beste was-droogcombinatie: Samsung WD80T654ABH/S2 Addwash

Deze Samsung AddWash droger en wasmachine in één is een goede keuze voor iedereen die ruimte wil besparen. Hij heeft fijne specificaties. Zo is het vulgewicht 8 kilo. Hij maakt weinig lawaai en is ook redelijk energiezuinig (voor zover mogelijk). Dat komt mede door een aantal slimme energiebesparingsfuncties. Hij schakelt bijvoorbeeld automatisch uit en optioneel kun je tussentijds was toevoegen als je iets vergeten bent (scheelt je een extra wasbeurt). Je kunt deze droger met app bedienen nadat het wasprogramma klaar is, ideaal! Tel daar een zelfreinigende wasmiddellade, trommelreiniging en -bescherming en een beladingsindicator bij op en je kiest voor een goed en aantrekkelijk geprijsd model waar je voorlopig zeker mee vooruit kunt.